Na een winter van vooral beeldhouwen (plus de puttertjes), heb ik in het voorjaar mijn Japanse liefde weer opgepakt. De eerste Japanse aquarel die ik dit jaar schilderde is mijn vrije kijk op een houtsnede van Kitagawa Utamaro, ‘Vrouw zittend op veranda’. Hij maakte deze rond 1798. 

Kitagawa Utamaro is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de beeldende kunst. Hij werd geboren in of rond 1753 en stierf in 1806. Vraag niet hoe het kan, maar hij maakte meer dan 2000 prenten en beheerste zo’n beetje elk genre. Utamaro was in heel Japan een bekend kunstenaar. Misschien droeg ook dat wel bij tot zijn arrestatie en vijftig dagen celstraf twee jaar voor zijn dood voor het maken van  ‘verboden’ prenten van militaire leiders uit de 16e eeuw. Hoe het precies zat is niet meer te achterhalen, maar gesuggereerd is dat het de overheid niet beviel hoe Utamaro een beroemde krijgsheer uitbeeldde temidden van prostituees. Meer prenten werden verboden. 

Impressionisme

Utamaro’s prenten werden vanaf het midden van de 19e eeuw populair in Europa. Zo had zijn werk grote invloed op onder meer de Franse impressionisten. Ook de recente expositie ‘Van Gogh en Japan’ heeft nog eens laten zien hoe goed de naar vernieuwing snakkende kunstenaars in de tweede helft van de 19e eeuw keken naar de Japanse houtsneden.

In de ‘mode’ van zijn tijd beeldde Utamaro zijn schoonheden af als lange slanke vrouwen. Zo ook de vrouw op de veranda, die ik koos voor de zomerexpositie. Ik heb de vrijheid genomen eigen kleuren en dessins te kiezen. 

Dit is overigens niet mijn eerste werk naar Utamaro. Eerder maakte ik een aquarel van een van zijn beroemdste, erotische prenten: ‘Lovers in the upstairs room of a teahouse’. Dit is een van zijn twaalf prenten in het boek ‘Poem of the pillow’.

A Pair of Lovers, 1788