Wees gerust, ik ga me niet vergelijken met Vincent van Gogh. Of toch ‘n beetje? We delen een fascinatie voor de grote Japanse meesters. Voor iemand die zich juist dit jaar helemaal toelegt op de Japanse kunst is de expositie Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam natuurlijk een ‘must’.

Wat een ongelooflijk mooie tentoonstelling! En hoe geweldig om te zien en te lezen (of horen, de audiotour is uitstekend!) hoe de Japanse kunst Van Goghs werk veranderde. Hij kocht in Parijs honderden prenten, bestudeerde én kopieerde ze. Mede door zijn Japanse houtsneden vond Van Gogh definitief zijn eigen stijl. De expositie laat zien dat zijn manier van kijken en van schilderen beïnvloed bleef door de Japanse grafiek, ook nádat hij stopte de Japanse prenten te bestuderen. Heel inspirerend.

BewarenBewaren