Nee, natuurlijk ga ik me niet vergelijken met Vincent van Gogh. Ook al is het natuurlijk een leuk toeval. Mijn nieuwe werk is mijn bewerking van een van de ‘One Hundred Famous Views of Edo‘ van Utagawa Hiroshige. Achteraf besefte ik pas dat ook Van Gogh schilderijen maakte van ‘views’ van Hiroshige. Van Gogh schilderde bijvoorbeeld in 1887 ‘Sudden shower over Atake’.

Sudden shower over Atake van Hiroshige

Hiroshige’s houtsnede van de ‘Sudden Shower over Shin-Ōhashi bridge and Atake’

Deze ‘onverwachte bui’ is inmiddels een van de bekendste prenten van Hiroshige. Ik koos uit diezelfde ‘One hundred views’ zijn ‘Suigin Grove and Masaki on the Sumida River’. Voor mijn kijk op deze prachtige houtsnede werkte ik andermaal met aquarel en inktlijnen.

Utagawa Hiroshige is natuurlijk een van de absolute grootheden van de Japanse prentkunst. Hij werd geboren in 1797 en stierf in oktober 1858. Aan hem wordt de onvoorstelbare productie van meer dan 8000 werken toegeschreven. Zijn latere werk wordt door de ‘kenners’ minder hoog aangeslagen, maar er zijn uitzonderingen. Want met zijn ‘One Hundred Famous Views of Edo’ liet hij vlak voor zijn dood nog eens zijn ongekende meesterschap zien. Dit werd dan ook een van zijn populairste series.

De ‘Sumida River’ is zeker niet de bekendste van de serie. Ik viel voor de compositie, de diepte, het landschap, de prachtige bloemen op de voorgrond en de kwetsbaarheid of noem het nietigheid van de mens, die linksonder bescheiden ‘figureert’. Tot dusver speelden landschappen een kleine rol in mijn Japanse oeuvre, maar wie weet…