De kurk kan eraf. Want wat was onze thuisexpositie tijdens Schik een feestje en succes.  Familie, vrienden, buren en (on-)bekenden kwamen een kijkje nemen. Bezoekers uit het hele land toonden oprechte belangstelling voor mijn serie Japanse aquarellen.

Zo’n vijftien schilderijen geïnspireerd door klassieke en moderne Japanse houtsneden konden we een mooi plekje geven in de hal en de woonkamer van ons huis in Groet. Verder trok een van mijn aquarellen veel bekijks in de centrale expositie in wijkcentrum De Blinkerd. Leuk om van meer bezoekers te horen dat zij speciaal naar Groet kwamen, nadat zij mijn schilderij in De Blinkerd hadden gezien.

Favorieten

Ook een kunstenaar is maar een mens. Dus ook ik ben echt niet vies van schouderklopjes. Die waren er heel wat. Waarbij het voor mij natuurlijk vooral heel fijn was om te horen dat er verschillende favorieten waren. De ene bezoeker toonde zich fan van een redelijk getrouwe kopie in waterverf van een honderden jaren oude houtsnede. De andere kijker bleef vooral hangen bij mijn eigen visie in gemengde techniek op typisch Japanse thema’s. En natuurlijk werd mijn ego gestreeld door het enthousiasme voor sommige beeldjes die hun vaste plek in huis hadden behouden. Ook een vrije aquarel naar Emil Nolde en een schilderijtje met een bekend plekje in Bergen bleven niet onopgemerkt.

Thuisexpositie

Voorbereiding van Schik en de thuisexpositie, ze vormden een intensieve periode. Mijn eerste Japanse aquarellen schilderde ik weliswaar al zo’n vijfentwintig geleden. Maar het is amper een half jaar geleden dat ik besloot mij voorlopig helemaal toe te leggen op de Japanse kunst. Een half jaar, waarin nota bene het Van Gogh Museum liet zien dat zelfs de grootste beeldend kunstenaars mij voorgingen. Nu even bijkomen en dan weer met nieuwe thema’s aan de slag! Wie weet over twee jaar weer een thuisexpositie tijdens Schik, ofwel Schoorlse Inspirerende Kunsten.