‘Magdalena wast haar haar’ is mijn jongste voltooide beeldje. Mijn Magdalena komt uit een brok Braziliaans speksteen en is zo’n 33cm hoog. Grappig overigens, ‘haar haar’, hoe één woord twee totaal verschillende betekenissen draagt.

Beeldje Magdalena wast haar haar

Magdalena wast haar haar (Braziliaans speksteen, 33cm)

‘Magdalena’ was mijn belangrijkste project in de winter (nou ja, winter…) van 2019/20. Heel wat vrijdagochtenden heb ik in de immer sfeervolle, maar ook hardwerkende beeldhouwgroep bij Artiance in Alkmaar mogen kloppen, vijlen, schuren en polijsten. Het Braziliaans speksteen was een zeer bewuste keuze. Het zou niet handig zijn om na wat problemen met de handen ijverig in keihard marmer of albast te gaan werken. Braziliaans speksteen is een fijn alternatief, het laat zich ‘eenvoudig’ bewerken en weet altijd te verrassen. Je belangrijkste zorg: ga je wat al te enthousiast letterlijk beeldhouwen dan loop je het risico zomaar flinke stukken weg te slaan. Leuk als dat de bedoeling is, maar even minder als je zowat aan het fijne werk toe bent.

Beeldje Magdalena wast haar haar.

Mooie gepolijste lijnen accentueren Magdalena.

Mijn ‘Magdalena’ liet zich echter als vanzelfsprekend scheppen. Ik bekeek de ruwe steen een tijdje en ontdekte toen al Magdalena. Ik moest haar alleen nog bevrijden… Ze zat vast in de steen, zoals de beroemde Ötzi duizenden jaren in het ijs van de Ötztaler alpen.

Beeldje, Magdalena wast haar haar

Magdalena wast haar haar (Braziliaans speksteen, 33cm)