Onlangs weer eens op YouTube de beroemde film gezien van de aandeelhoudersvergadering van Apple in 1984, waar Steve Jobs de eerste Macintosh presenteerde zoals alleen Jobs dat kon. Je voelt de verwachtingsvolle spanning van het publiek en je hoort de ontlading. Maar voor mij vooral een enorme verrassing: De eerste toepassing die Jobs op de Macintosh laat zien is MacPaint en welk plaatje werd daarvoor gebruikt? Een bewerking door grafisch ontwerper Susan Kare van de houtsnede Woman combing her Hair van Goyo Hashiguchi.

Steve Jobs zou deze print, uit eigen bezit, hebben voorgesteld. Zonder dat allemaal te weten – althans, ik kon me er niets van herinneren – heb ik al jaren mijn aquarel van deze houtsnede van Hashiguchi op een ereplekje in de woonkamer hangen.

Mijn aquarel van de houtsnede Woman combing her Hair van Goyo Hashiguchi.